středa 20. května 2015

Se Zaklínačem tam a zpět

Konečně. Dnes je ten den, kdy jsem dočetl ságu o Zaklínači. Poslední kniha mi ležela dlouho na poličce a já ji pořád nebyl schopen dočíst. Ale dnes, dnes je ten den, kdy jsem konečně překonal tu hranici 550 stran. Pro někoho možná málo, ale pro mě rozhodně dostačující.

Jistě jste si všimli, že od dílu Křest Ohněm nepřišlažádná další recenze, a proto tento článek budu věnovat shrnutí celého příběhu Zaklínače, jeho nevlastní dcerce Ciri a budoucí ženě, čarodějce Yennefer. Po knize Křest Ohněm následovala kniha Vež Vlaštovky a posledním dílem je kniha Paní Jezera. Tedy, kde je tomu všemu začátek?

Začneme úplně nazačátku, v první knize, kde Geralt z Rivie dostává zakásku od královny Calanthé, která je královnou Cintry, a která má dceru Pavettu. Geralt je pozván na hostinu, kde se v průběhu večera dozvídá, co bude jeho prací. Calanthé nechce připustit sňatek mezi její dcerou a Dunym, se kterým se Pavetta schází a který je prokletý. Vypadá zrůdně a pouze od půlnoci do svítání se mu vrací původní lidská podoba. Calanthé tedy chce, aby Geralt Dunyho zabil. Nedojde k tomu. Naopak. Geraltovi se podaří zbavit Dunyho prokletí a nakonce i usmíří Calanthé s Dunym. Královna Cintry tedy nakonec povolí sňatek mezi její dcerou Pavettou a Dunym, kterému se také říká Ježek. Duny se chce Geraltovi odvděčit a ptá se, co pro něj může udělat. Geralt má jasno. Chce to, o čem neví, že má. Všichni pohlédnou na Pavettu ze které vypadne, že je těhotná. Hádejte, jak se jmenovala dceruška? Ciri. V tento den byla Geraltovi osudem předurčena Ciri.

Skočmě do druhé knihy. Během let se stane neštěstí a Pavetta a Duny zahynou na moři. Po šesti letech, po dni, kdy Geraltovi byla Ciri předurčena, se vrací Geralt do Cintry pro Ciri. Potkává Calanthé, která ale Geraltovi Ciri dát nechce. Přišla o dceru a nechce přijít i o vnučku. Geralt sám řekne, že je zde pouze proto, aby jí řekl, že ji taktéž nechce. Že neví, co by s mladou holčičkou dělal. Odchází tedy z Cintry pez Ciri.

Opět po několika letech se Geralt dostává do hustých lesů Brokilonu, což je les obývaný dryádami. Do toho lesa se odvážil vstoupit málokdo. Už si nevpomínám, co tam zavlálo zaklínače, ale každopádně zde našel starého přítele, Freixeneta. Je raněn a chce po Geraltovi, aby zachránil alespoň princeznu. Gralt nachází  desetiletou holčičku s popelavými vlasy. Jak později zjistí, je to Ciri. Avšak hned na to je dostanou dryády a odvádí je pryč. Geral naštěstí znal paní zdejších lesů Eithné. Ta si chtěla Ciri nechat v lesích a udělat z ní dryádu, ale Geraltovi se povedlo ji přemluvit a tak se dostává i s Ciri z hustých lesů. Nacházají i Freixeneta, kterému Ciri opět předá, protože stejně, jako kdysi dávno, opět neví, co sní. Ciri za ním křičí, že má být s ní a že ona je jeho osud. On však nevěří.



Posouváme se časově opět dále. Vypukla první válka s Nilfgaardem a nastávají temné časy. Geralt zachraňuje barda Maligorda z obléhaného města a utíkají do bezpečných míst. Geralt se ptá, co se stalo s Cintrou a dostává se mu od barda jasné odpovědi, že prakticky lehla popelem. Královna Calanthé je mrtvá a Ciri prý jakbysmet, ale tělo mladé holčičky chybí.

Když válka skončila a Nilfgaard byl zatlačen, Geralt pomáhá jednomu vozkovi z útoků monstra. Vozka se mu chce odvděčit a Geralt použije starou frázy a chce po vozkovi to, co neví, že najde doma. Vozka je na cestách a po dlouhé době se vrací domů. Přistoupí tedy na zaklínačovu nabídku. Když dorazí k vozkovu bydlišti, ukáže se, že jeho žena adoptovala holčičku, kterou si vždy přála, ale život jí nadělil jenom samé hochy. Vozka je smutný, že onu holčičku musí předat zaklínači, ale dohoda je dohoda. Kdo je ona holčička? Ovšem. Ciri. Ciri mu zopakuje její poslední slova, že ona je jeho osud. Tentokrát už Geralt věří.

Geralt si bere Ciri a odveze ji na Kaer Morhen, kde ji začíná cvičit jako zaklínačku. Ovšem, bez mutací. Vesemir ji nudí knihami a ona touží po šádném šermu. Na Kaer Morhen přijíždí Triss, se kterou se pokoušejí rozluštit noční můry, které Ciri mívá. Později se Geralt vydává i s Ciri do chrámu bohyně Melitelé, kterou spravuje kněžka Nenneke. Nechá ji tady, aby se začala učit a vzdělávat a sám se vydává do světa najít ty, kteří chtějí malou Ciri najít a zabít kvůli proroctvý, které se kolem ní motá. Do chrámu později přijíždí Yennefer, která ji učí v magii a etiketě. A zatímco Geralt úspěšně nachází ony vrahy, kteří, jak se později ukazuje, jsou jen malý zlomek všeho zla, které ho ještě potká, tak Yennefer s Ciri odjíždí z chrámu.

Putují do Gors Velen, kde se Ciri má vzdělávat na zdejší škole čarodějek. Ciri však chce vidět Geralta a tak od Yennefer utíká a Geralta náchází hned v okolní vesnici. Yennefer, která se hnala za Ciri, se střetne po dlouhé době s Geraltem a po dlouhém rozhovoru dospějí k rozhodnutí, že Geralt doprovodí Yennefer na sraz čarodějů, který se koná na Thaneddu.

Ciri je tedy v ložnicích místní školy a Marigold je pověřen jejím hlídání. Geral s Yennefer se hned ve vedlejších budovách věnují čarodějům a čarodějkám ze srazu. Sraz se ovšem vymkne kontrole a promění se v hotové krveprolití. Krveprolití, do kterého se zamotají i jednotky Scoia'tael, a které zosnoval čaroděj Vilgefortz spolu s Nilfgaardem. Ciri uniká před Vilgefortzem do portálu ve Věži Racka a Geralt, který se ji pokouší chránit je raněn a s pomocí Triss teleportován do Brokilonu za dryádami. Yennefer je v nebezpečí a pomocí Francescky Findabair je proměnena v nefritovou figurku a tak se dostává z ostrova Thaneddu. Vilgefortz  mizí beze stopy, onoho večera je zavražděn i král Vizimir II a onoho večera, a to je nejdůležitější, začíná nová válka s Nilfgaardem.

Teď končí příběh našich hrdinů a potrvá dlouho, než se opět zase všichni setkají. Já to ale vezmu zkráceně. Tedy, Ciri.

Ciri se portálem nedostala do Věže Vlaštovky, kde by měl onen portál končit, ale vyhodilo jí to kdesi v poušti, v zemi v nikoho. V dáli vidí hory a jde směrem k nim. Putuje dlouhé dny. Každý den pije akorát rosu, která se ji udělá z rána na meči, jí vajíčka ještěrek a podobné ohavnosti. Při putování narazí na jednorožce, se kterým pak společně putuje. Vzájemně si pomáhají, až sjednom stanou před nebezpečím. Ciri přijde o svou veškerou magickou schopnost a už nikdy v životě nemůže kouzlit. Nacházejí ji jezdci, kteří ihned vědí, co je zač a vezou ji zpět za hory, přič z pouště. Co se stalo s jednorožcem jsem zapomněl nebo to tam ani nebylo. Každopádně o něm ještě uslyšíme. Tedy, jezdci ji vezmou za hory a při cestě narazí na hospodu. Neváhají, vejdou do vnitř, kde jezdci nacházejí staré známé, kteřé mají jednoho rukojmího v podobě šéfa místní skupiny vandalů, tak zvaných Potkanů. Oni Potkani si neradi nechávají vzít svého šéfa a tak vtrhnout do hospody, kde všechny, kromě Ciri, zabijí. Ciri pak berou do party.

Geralt je Broklinu, kde se léčí, ale brzo odjíždí spolu s Marigoldem, který ho zde navštíví. Během cesty se potkávájí ještě s dryádou Milwou a Cahirem, který si taky v příběhu zahrál roli v podobě rytíře, který ji zachránil z hořící Cintry, při první válce s Nilfgaardem. Ovšem, Ciri byla natolik vyděšená, že se ji Cahir vracel ve snech, jako noční můra. Putují do Nilfgaardu, kde se má podle všeho Ciri nacházet. Ovšem, to je špatná informace, kterou se někteří pokoušeli obelhat císaře Nilfgaardu Emhyra var Emreise. To Geralt neví a putuje přes spálené země. Procházejí ohněm, protože všude kolem se válčí. Narážejí při cestě ještě na upíra Regise, který s nima bude putovat také. Společně tedy všichni táhnou směr Nilfgaard. Překonávají monstra, narážejí na trpaslíky, jako je například Zoltan Chivay, bojují u řeky Jagury, až se nakonec dostávají za hranice a jsou v Nilfgaardu. Ale i zde jení lehká cesta. Přidávají se k vesničanům, kteří potřebují ochránit, při hromadném stěhování a nakonec se rozdělují. Marigold míří do Beauclaire, kde má svou milovanou a zbytek se zatím snaží zjistit, kde se Ciri opravdu nachází. Nakonec dostávají určitý směr a cestou se zastavují i v Beauclaire, kde chvilku pobudou a přečkávají zimu. Geralt chce ale pokračovat a tak se vydávají opět na cestu bez Marigolda, který se rozhodne tady zůstat.

Yennfer je přeměněna zpět do lidské podoby a účastní se nové kapituly, což je sdružení čarodějů, které bylo po událostech na Thaneddu rozpuštěno. Yennfer nehce být jednou z nich a utíká pryč najít Geralta a Ciri. Teleportuje se k přístavnímu městu, kde se nalodí a vyrazí na moře, kde původně havarovala i Pavetta a Duny. Stejně jako oni i ona havaruje a je unesena Vilgefortz, který zde obývá hrad Stygga. Je mučena, protože se z ní Vilgefortz sanží magicky získat informace o tom, kde se Ciri nachází. To se mu nepovede. Místo toho získá polohu zaklínače Geralta.

Zpět k Ciri. Je u Potkanů., nějakou dobu pětkně řádí a přepadává pocestné zbohatlíky. Má tu i románek s dívkou Mistle, takže Ciri má lesbické sklony, ale zůstanmě u toho, že je bisexuálka. :D Každopádně, parta Potkanů se přestane místním úřadům líbit a najmou si profesiálního zabijáka Lea Bonharta. Ten je všechny v jedné vsi zmasakruje, kromě Ciri, kerá se mu postaví, ale i tu nakonec Bonhart. skolí a ona je nucena se koukat, jak všem ostatním Potkanům řeže hlavy. Včetně Mistle. Ciri nakonec předává jednomu obtloustlému obchodníkovi, který ji použije k zábavě lidí v místní aréně. Ciri odmítá objovat a až do posledního chvíle každému, který před ní v aréně předstoupil, říká, že mu nechce ublížit. Nakonec ale každého porazí. Po několika dalších komplikaích se ji podaří uniknout a utíká pryč. Zde se poprvé objeví její schopnost putovat mezi světy a časy a skočí o tři dny dopředu k jednomu starci Vysogotovi. který se o ni postará a vyléčí ji zranění. Ona je ale stále hledaná dívka a stále se chce setkat s Geraltem a Yennefer. Jako jediná cesta se ukazuje projít portálem Veže Vlaštovky a tak s Vysogotou studují staré prameny, aby onen portál našli. Podaří se a Ciri se vydává na cestu. Avašak i zde se dostane do potíží, protože ji pronásleduje skupina v čele s Bonhart. Zde se odehrává výborná scénka, kde Ciri na bruslích všechny kosí na ledě. Jako smrt, která vždcky vyletí z mlhy a stejně rychle zmizí. Takhle pozabíjí většinu nepřátel, kromě několika šťastlivů a kromě Bonhart. Ten se za ní sběsile vydává, ale ona prchá do portálu Veže Vlaštovky a mizí v jiném světě.

Tento svět je plný elfů a nedá se z něho útéci. Chrání ho nějaká neviditelná bariéra, která způsobuje to, že se Ciri stále vrací odkud přišla. Místní elfové chtějí, aby s jejich vůdcem měla dítě a jakmile se narodí, pustí ji zpět do svého světa. To se ale Ciri nelíbí a naráží zde na starého známeho kamaráda. Na svého jednorožce, kteří jsou v tomto světě bráni jako ohavná havěť. Ten ji pomáhá k útěku a přes řeku se ji konečně podaří dostat se mimo bariéru. Zde pak prchá tak, že používá svou schopnost skákáním mezi světy a časy a pokouší se nalézt ten svůj svět. To se ji nedaří. Po několika skocích se ji to ale nakonec podaří, avšak je ve vzdálené budoucnosti svého světa. Naštěstí se objeví u Paní Jezera, která celý život zasvětila studium o legendě Ciri a zaklínači Geraltovi, a tak vytváří portál, kterým Ciri skočí do svého světa, přímo ke hradu, kde pobívá Vilgefortz a tedy i držená Yennefer. Je zadržena a Vilgefortz ji chytá mučit kvůli jejím schopnostem, které chce získat, avšak do hradu se vřítí Geralt se svou kompanií. Jak se sem Geralt dostal v knize přesně není. Jeho putvání končí v zasněženém průsmyku několik dní poté, co se rozloučili s Marigoldem, a pak najdenou je tady. Každopádně, podaří se mu Ciri i Yennefer zachránit, ovšem, nic není tak snadné. Při bitvě zahynula Milwa, Cahir, Angoulême, kterou potkali cestou i upír Regis. Geralt tak přišel o všechnu svou společnost. Na druhou stranu, Ciri zde zabila Bonhart a Geralt Vilgefortze Všichni se tak konečně setkali.

Do hradu vkročil se svými vojsky Emhyr var Emreis, který si pak do osobní rozhovor s Geraltem. Geralt má jasno. Emhyr var Emreis je ve skutečnosti Duny a vycházejí na povrch nemalé skutečnosti. Duny byl následovníkem Nilfgaardského trůnu, avšak trošku se to zvrtlo a on byl proklet. Cestou se dostal do Cintry, kde si vzal Pavettu a měl dceru Ciri. Pak se potřeboval dostat zpět do Nilfgaardu, takže naplánoval nehodu na moři. Pavetta byla hozena přes palubu a on sám pak připlul do Nilfgaardu a stal se císařem.

A tak tedy končí příběh Zaklínače Geralta z Rivie, Ciri, lvíče z Cintry a Yennefer z Yennefer z Vengerbergu. Co na tom, že byl v pozdějších dnech Geralt probodnut vidlemi a málem umřel, ale naštěstí přežil. Spolu s Yennfer se pak vzali a Ciri zmizela do jiného světa. Někde v těchto místech navazuje na knihy hra, ale teď, když nad tím tak přemýšlím, přesně nevím kde, protože v knize se Geralt po probodnutí ocitá ve společnosti Yennefer a ve hře utíká lesem a nachází ho přátelé z Kaer Morhen. Ovšem, v knize se Divoký Hon prakticky neobjevil, jen jako zjevení na obloze, ale jinak ne. Nic o stromu oběšenců ani o pronásledování Yen a Geralta Divokým honem. Nejspíše se jedná o události, které jsou zasazeny do období mezi tím, kdy se Geralt probudí ve společnosti Yennfer až po jejich svatbu. No, kdo ví. To už je přeci jiný příběh. 



Posouváme se časově opět dále. Vypukla první válka s Nilfgaardem a nastávají temné časy. Geralt zachraňuje barda Maligorda z obléhaného města a utíkají do bezpečných míst. Geralt se ptá, co se stalo s Cintrou a dostává se mu od barda jasné odpovědi, že prakticky lehla popelem. Královna Calanthé je mrtvá a Ciri prý jakbysmet, ale tělo mladé holčičky chybí.

Když válka skončila a Nilfgaard byl zatlačen, Geralt pomáhá jednomu vozkovi z útoků monstra. Vozka se mu chce odvděčit a Geralt použije starou frázy a chce po vozkovi to, co neví, že najde doma. Vozka je na cestách a po dlouhé době se vrací domů. Přistoupí tedy na zaklínačovu nabídku. Když dorazí k vozkovu bydlišti, ukáže se, že jeho žena adoptovala holčičku, kterou si vždy přála, ale život jí nadělil jenom samé hochy. Vozka je smutný, že onu holčičku musí předat zaklínači, ale dohoda je dohoda. Kdo je ona holčička? Ovšem. Ciri. Ciri mu zopakuje její poslední slova, že ona je jeho osud. Tentokrát už Geralt věří.

Geralt si bere Ciri a odveze ji na Kaer Morhen, kde ji začíná cvičit jako zaklínačku. Ovšem, bez mutací. Vesemir ji nudí knihami a ona touží po šádném šermu. Na Kaer Morhen přijíždí Triss, se kterou se pokoušejí rozluštit noční můry, které Ciri mívá. Později se Geralt vydává i s Ciri do chrámu bohyně Melitelé, kterou spravuje kněžka Nenneke. Nechá ji tady, aby se začala učit a vzdělávat a sám se vydává do světa najít ty, kteří chtějí malou Ciri najít a zabít kvůli proroctvý, které se kolem ní motá. Do chrámu později přijíždí Yennefer, která ji učí v magii a etiketě. A zatímco Geralt úspěšně nachází ony vrahy, kteří, jak se později ukazuje, jsou jen malý zlomek všeho zla, které ho ještě potká, tak Yennefer s Ciri odjíždí z chrámu.

Putují do Gors Velen, kde se Ciri má vzdělávat na zdejší škole čarodějek. Ciri však chce vidět Geralta a tak od Yennefer utíká a Geralta náchází hned v okolní vesnici. Yennefer, která se hnala za Ciri, se střetne po dlouhé době s Geraltem a po dlouhém rozhovoru dospějí k rozhodnutí, že Geralt doprovodí Yennefer na sraz čarodějů, který se koná na Thaneddu.

Ciri je tedy v ložnicích místní školy a Marigold je pověřen jejím hlídání. Geral s Yennefer se hned ve vedlejších budovách věnují čarodějům a čarodějkám ze srazu. Sraz se ovšem vymkne kontrole a promění se v hotové krveprolití. Krveprolití, do kterého se zamotají i jednotky Scoia'tael, a které zosnoval čaroděj Vilgefortz spolu s Nilfgaardem. Ciri uniká před Vilgefortzem do portálu ve Věži Racka a Geralt, který se ji pokouší chránit je raněn a s pomocí Triss teleportován do Brokilonu za dryádami. Yennefer je v nebezpečí a pomocí Francescky Findabair je proměnena v nefritovou figurku a tak se dostává z ostrova Thaneddu. Vilgefortz  mizí beze stopy, onoho večera je zavražděn i král Vizimir II a onoho večera, a to je nejdůležitější, začíná nová válka s Nilfgaardem.

Teď končí příběh našich hrdinů a potrvá dlouho, než se opět zase všichni setkají. Já to ale vezmu zkráceně. Tedy, Ciri.

Ciri se portálem nedostala do Věže Vlaštovky, kde by měl onen portál končit, ale vyhodilo jí to kdesi v poušti, v zemi v nikoho. V dáli vidí hory a jde směrem k nim. Putuje dlouhé dny. Každý den pije akorát rosu, která se ji udělá z rána na meči, jí vajíčka ještěrek a podobné ohavnosti. Při putování narazí na jednorožce, se kterým pak společně putuje. Vzájemně si pomáhají, až sjednom stanou před nebezpečím. Ciri přijde o svou veškerou magickou schopnost a už nikdy v životě nemůže kouzlit. Nacházejí ji jezdci, kteří ihned vědí, co je zač a vezou ji zpět za hory, přič z pouště. Co se stalo s jednorožcem jsem zapomněl nebo to tam ani nebylo. Každopádně o něm ještě uslyšíme. Tedy, jezdci ji vezmou za hory a při cestě narazí na hospodu. Neváhají, vejdou do vnitř, kde jezdci nacházejí staré známé, kteřé mají jednoho rukojmího v podobě šéfa místní skupiny vandalů, tak zvaných Potkanů. Oni Potkani si neradi nechávají vzít svého šéfa a tak vtrhnout do hospody, kde všechny, kromě Ciri, zabijí. Ciri pak berou do party.

Geralt je Broklinu, kde se léčí, ale brzo odjíždí spolu s Marigoldem, který ho zde navštíví. Během cesty se potkávájí ještě s dryádou Milwou a Cahirem, který si taky v příběhu zahrál roli v podobě rytíře, který ji zachránil z hořící Cintry, při první válce s Nilfgaardem. Ovšem, Ciri byla natolik vyděšená, že se ji Cahir vracel ve snech, jako noční můra. Putují do Nilfgaardu, kde se má podle všeho Ciri nacházet. Ovšem, to je špatná informace, kterou se někteří pokoušeli obelhat císaře Nilfgaardu Emhyra var Emreise. To Geralt neví a putuje přes spálené země. Procházejí ohněm, protože všude kolem se válčí. Narážejí při cestě ještě na upíra Regise, který s nima bude putovat také. Společně tedy všichni táhnou směr Nilfgaard. Překonávají monstra, narážejí na trpaslíky, jako je například Zoltan Chivay, bojují u řeky Jagury, až se nakonec dostávají za hranice a jsou v Nilfgaardu. Ale i zde jení lehká cesta. Přidávají se k vesničanům, kteří potřebují ochránit, při hromadném stěhování a nakonec se rozdělují. Marigold míří do Beauclaire, kde má svou milovanou a zbytek se zatím snaží zjistit, kde se Ciri opravdu nachází. Nakonec dostávají určitý směr a cestou se zastavují i v Beauclaire, kde chvilku pobudou a přečkávají zimu. Geralt chce ale pokračovat a tak se vydávají opět na cestu bez Marigolda, který se rozhodne tady zůstat.

Yennfer je přeměněna zpět do lidské podoby a účastní se nové kapituly, což je sdružení čarodějů, které bylo po událostech na Thaneddu rozpuštěno. Yennfer nehce být jednou z nich a utíká pryč najít Geralta a Ciri. Teleportuje se k přístavnímu městu, kde se nalodí a vyrazí na moře, kde původně havarovala i Pavetta a Duny. Stejně jako oni i ona havaruje a je unesena Vilgefortz, který zde obývá hrad Stygga. Je mučena, protože se z ní Vilgefortz sanží magicky získat informace o tom, kde se Ciri nachází. To se mu nepovede. Místo toho získá polohu zaklínače Geralta.

Zpět k Ciri. Je u Potkanů., nějakou dobu pětkně řádí a přepadává pocestné zbohatlíky. Má tu i románek s dívkou Mistle, takže Ciri má lesbické sklony, ale zůstanmě u toho, že je bisexuálka. :D Každopádně, parta Potkanů se přestane místním úřadům líbit a najmou si profesiálního zabijáka Lea Bonharta. Ten je všechny v jedné vsi zmasakruje, kromě Ciri, kerá se mu postaví, ale i tu nakonec Bonhart. skolí a ona je nucena se koukat, jak všem ostatním Potkanům řeže hlavy. Včetně Mistle. Ciri nakonec předává jednomu obtloustlému obchodníkovi, který ji použije k zábavě lidí v místní aréně. Ciri odmítá objovat a až do posledního chvíle každému, který před ní v aréně předstoupil, říká, že mu nechce ublížit. Nakonec ale každého porazí. Po několika dalších komplikaích se ji podaří uniknout a utíká pryč. Zde se poprvé objeví její schopnost putovat mezi světy a časy a skočí o tři dny dopředu k jednomu starci Vysogotovi. který se o ni postará a vyléčí ji zranění. Ona je ale stále hledaná dívka a stále se chce setkat s Geraltem a Yennefer. Jako jediná cesta se ukazuje projít portálem Veže Vlaštovky a tak s Vysogotou studují staré prameny, aby onen portál našli. Podaří se a Ciri se vydává na cestu. Avašak i zde se dostane do potíží, protože ji pronásleduje skupina v čele s Bonhart. Zde se odehrává výborná scénka, kde Ciri na bruslích všechny kosí na ledě. Jako smrt, která vždcky vyletí z mlhy a stejně rychle zmizí. Takhle pozabíjí většinu nepřátel, kromě několika šťastlivů a kromě Bonhart. Ten se za ní sběsile vydává, ale ona prchá do portálu Veže Vlaštovky a mizí v jiném světě.

Tento svět je plný elfů a nedá se z něho útéci. Chrání ho nějaká neviditelná bariéra, která způsobuje to, že se Ciri stále vrací odkud přišla. Místní elfové chtějí, aby s jejich vůdcem měla dítě a jakmile se narodí, pustí ji zpět do svého světa. To se ale Ciri nelíbí a naráží zde na starého známeho kamaráda. Na svého jednorožce, kteří jsou v tomto světě bráni jako ohavná havěť. Ten ji pomáhá k útěku a přes řeku se ji konečně podaří dostat se mimo bariéru. Zde pak prchá tak, že používá svou schopnost skákáním mezi světy a časy a pokouší se nalézt ten svůj svět. To se ji nedaří. Po několika skocích se ji to ale nakonec podaří, avšak je ve vzdálené budoucnosti svého světa. Naštěstí se objeví u Paní Jezera, která celý život zasvětila studium o legendě Ciri a zaklínači Geraltovi, a tak vytváří portál, kterým Ciri skočí do svého světa, přímo ke hradu, kde pobívá Vilgefortz a tedy i držená Yennefer. Je zadržena a Vilgefortz ji chytá mučit kvůli jejím schopnostem, které chce získat, avšak do hradu se vřítí Geralt se svou kompanií. Jak se sem Geralt dostal v knize přesně není. Jeho putvání končí v zasněženém průsmyku několik dní poté, co se rozloučili s Marigoldem, a pak najdenou je tady. Každopádně, podaří se mu Ciri i Yennefer zachránit, ovšem, nic není tak snadné. Při bitvě zahynula Milwa, Cahir, Angoulême, kterou potkali cestou i upír Regis. Geralt tak přišel o všechnu svou společnost. Na druhou stranu, Ciri zde zabila Bonhart a Geralt Vilgefortze Všichni se tak konečně setkali.

Do hradu vkročil se svými vojsky Emhyr var Emreis, který si pak do osobní rozhovor s Geraltem. Geralt má jasno. Emhyr var Emreis je ve skutečnosti Duny a vycházejí na povrch nemalé skutečnosti. Duny byl následovníkem Nilfgaardského trůnu, avšak trošku se to zvrtlo a on byl proklet. Cestou se dostal do Cintry, kde si vzal Pavettu a měl dceru Ciri. Pak se potřeboval dostat zpět do Nilfgaardu, takže naplánoval nehodu na moři. Pavetta byla hozena přes palubu a on sám pak připlul do Nilfgaardu a stal se císařem.

A tak tedy končí příběh Zaklínače Geralta z Rivie, Ciri, lvíče z Cintry a Yennefer z Yennefer z Vengerbergu. Co na tom, že byl v pozdějších dnech Geralt probodnut vidlemi a málem umřel, ale naštěstí přežil. Spolu s Yennfer se pak vzali a Ciri zmizela do jiného světa. Někde v těchto místech navazuje na knihy hra, ale teď, když nad tím tak přemýšlím, přesně nevím kde, protože v knize se Geralt po probodnutí ocitá ve společnosti Yennefer a ve hře utíká lesem a nachází ho přátelé z Kaer Morhen. Ovšem, v knize se Divoký Hon prakticky neobjevil, jen jako zjevení na obloze, ale jinak ne. Nic o stromu oběšenců ani o pronásledování Yen a Geralta Divokým honem. Nejspíše se jedná o události, které jsou zasazeny do období mezi tím, kdy se Geralt probudí ve společnosti Yennfer až po jejich svatbu. No, kdo ví. To už je přeci jiný příběh.



Žádné komentáře:

Okomentovat